utorok 30. novembra 2010

Ženská záležitosť


Výstava v SNG s podtitulom Necenzurované akty moderných majstrov.
Zaujímavá. Provokatívna, originálna, drzá. A vtipná.
Stopäťdesiatpäť obrazov a kresieb známych slovenských výtvarníkov 20. storočia - Benka, Galanda, Majerník, Fulla. S feministickým komentárom. Na výstave totiž s kurátorkou Petrou Hanákovou spolupracovali aj autorky z Aspektu, Janky Juráňová a Cviková. 
O čom a načo?
* Musia byť ženy nahé, aby sa dostali do Slovenskej národnej galérie? *
Táto jednoduchá otázka vítala návštevníkov výstavy. 
V Slovenskej národnej galérii malo od roku 1989 samostatné výstavy len dvanásť žien a 131 mužov.
Prečo sú všade samí chlapi? A prečo je žena zaujímavá len keď je vyzlečená? A prečo musia byť v kontexte sex sells tými predavačmi obnažené časti ženského tela?
* Zdá sa, že mužská kultúra penetrovala ženskú prírodu. *
Poznáme to. Skrinky v šatni oblepené ženskými aktmi a kalendáre s nahotinkami v mužských pelechoch, to je už klasika. A klasické veľké umenie presýtené lascívnosťou, to už tiež nikoho nepohoršuje.
Tak (možno aj) preto.

IMO: je mi jasné, prečo mužov toľko fascinuje ženské telo. Jednoducho, je krajšie ako to mužské. Čo si budeme hovoriť, nahatí muži by takýto záujem určite nevyvolali, obrazy s touto tematikou by zrejme tiež nešli až tak na odbyt, a vôbec - my ženy máme lepšie veci na práci, ako maľovať holých chlapov. Konieckoncov, ženy sa stále rozčuľujú, že sú pre mužov len "objektami" - ale, byť objektom túžby, obdivovania a nekonečného záujmu predsa nemôže byť až také zlé.

 
 
 
 
 
 

 P.S. Táto výstava je už ukončená, ale napríklad Fridu môžete vidieť ešte päť dní.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára