pondelok 7. februára 2011

Kúsok kultúry

Keby zima už naozaj na nič iné nebola dobrá, aspoň na túto jednu záležitosť sa hodí perfektne. Kultúru, konkrétne divadelnú. Usadiť sa v príjemnom vyhriatom hľadisku a po predstavení kecať v štýle páčilo-nepáčilo pri horúcom čaji, to môžem. 
A kde? Často napríklad v Gunagu. Fantastické boli Modelky a pokračovanie Modelky II: Krása neni šetko, je tuším ešte lepšie. Špeciálne poďakovanie za skvelý výkon patrí Tomášovi Palonderovi a úplne famózna bola aj Tina. 

 
 
 

V tomto divadle vždy stála za to aj Oľga Belešová. Jej one-woman-show Ďefčátko, improvizovaná komédia o živote siedmych žien, hraných jedinou herečkou, bola teda poriadna jazda!

 
Keďže však Beleška už v Gunagu veľmi/vôbec nevystupuje, za jej originálnym prejavom si treba zájsť niekam inam. Najnovšie je to Adyloď, kde vystupuje spolu s kontroverznou love-me-or-hate-me Luciou Kollárovou. Videla som, a poviem vám, bavila som sa. Sranda najväčšia! Ak sa potrebujete vyventilovať a len tak od srdca zasmiať, nech sa páči na predstavenie Poradňa krásy Šereď. "Pokladík mvôj, nie som rozmazaná?!"

 

Keď otvárali novú budovu SND, bola som zvedavá a tak som zavítala aj tam. Na predstavenie Hypermarket. Dojmy? Rozpačité. Viac-menej z divadla. Zuza Fialová je na scéne síce skvelá, ale tá scéna už taká skvelá nie je. 

 

A tak som si povedala, že zostanem radšej pri mojich obľúbených komornejších divadlách, a v skultúrňovaní svojej osoby som pokračovala napríklad aj hrou Sólo pre dvoch hluchých, v ktorej to na javisku poriadne rozbalili Lucia Rózsa Hurajová a Marek Majeský. Od-po-rú-čam!


Táto hra sa momentálne uvádza pod názvom Bosé nohy v parku v DPOH, takže ak máte náhodou chuť na kúsok partnerských vzťahov a hereckého umenia, neváhajte. Ja mám najbližšie vyhliadnutú hru Ja, malkáč v Astorke, rozmýšľam, že by som si pozrela aj Tatianu Vilhelmovú v hre Zhasněte lampióny, ak sa zase náhodou vyskytne na Slovensku. A možno by nebolo zlé vyskúšať aj nejakú klasiku - Skrotenie zlej ženy, či Marišu? Alebo radšej súčasnosť v podobe Boha masakra? Hm, hm... poradíte?
A ak ste videli niečo zaujímavé, dajte tip.

2 komentáre:

  1. O lodi pocuvam len same chvali.. :) V modelkach hra moja kamoska a moje najoblubenejsie divadlo je Astroka.. tam ma este ziadne divadlo nesklamalo.. a tvoj clanok ma donutil ist popozerat co nove hraju!
    dakujeeem!:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. predstavenia na lodi sú naozaj veľmi fajn, také útulné :)

    OdpovedaťOdstrániť