nedeľa 26. júna 2011

Bon Appétit!

 
Keď je už sladkými čerešňami obsypaný celý strom, je načase zapriahnuť rodinných príslušníkov do práce a pustiť sa do oberania.


A aj do ďalších činností, ako je zaváranie (vykonávateľ: svokra), alebo pečenie (v mojej réžii). 


Pečenie zbožňujem, a najradšej mám koláče, pri ktorých čas od prvej myšlienky (a chúťky) po výsledok na tanieri nie je dlhší ako hodina. V lete je ideálna tradičná bublanina - stačí si pripraviť suroviny, opäť použiť aj rodinných príslušníkov a pustiť sa do toho.


Môj overený recept: 300 g polohrubej múky zmiešať v jednej miske s práškom do pečiva, v druhej miske mať sneh zo 6 bielkov a v tretej zmixovať 6 žĺtkov, 200 g práškového cukru, vanilín, olej s vodou a biely jogurt - a následne všetko spolu dokonale premiešať. Ideálne ručne, tzv. veľkým oblúčikom, aby sa cesto krásne nadýchalo.


Potom ho stačí naliať na plech (ak nie je v úplne ideálnom stave, dolejte bublinkovú minerálku) a obsypať ovocím. Marhule, broskyne, ríbezle, čerešne, višne, maliny, ach áno, aj pre toto milujem leto...


Samozrejme, nechýbajú dve asistentky, ktoré to musia mať v kuchyni všetko pod kontrolou. Aj pečenie. Pečie sa na 180 °C cca 25 minút.


Klasický výraz, tlmočiaci otázku "Kedy to už bude?" Koláč je hotový vtedy, ak do cesta spravíte prieskumnú sondu špáradlom a zostane vám úplne suché. Jednoduché.


A je to tu. Mňam, mňam, mňam!


PS: V diétnejšej verzii postačí aj miska čerešní - a nové LaFemme :-)


1 komentár: