piatok 4. marca 2011

Bonsoir!






Francúzske bistro v Bratislave? Tam nemôžem chýbať! 
Zavítala som do malej kaviarničky, zašitej v nenápadnom dvore na Obchodnej ulici a - enchantement nulle part. Podnik je to zaujímavý, originálny a milý, ale kaviarnička s francúzskym šarmom, ako by mohol názov napovedať, to žiaľ nie je. Typickou črtou parížskych kaviarničiek je totiž jedna dôležitá vec - žijú životom na ulici. Od skorej jari až do neskorej jesene kaviarnici otvárajú veľké presklené okná priamo do ulice, stoličky s miniatúrnymi stolíkmi vyložia na chodník a tak okoloidúci splývajú s ľuďmi, baviacimi sa pri bielej káve, a návštevníci kaviarne zapadajú medzi dav túlajúci sa uličkami. Ruch kaviarne sa prelína s ruchom ulice, a vo vzduchu cítiť okrem vôní z kuchyne aj bohémstvo a akúsi ľahkosť života. A toto sa asi do Bratislavy preniesť nedá (najmä nie vtedy, keď je kaviareň ukrytá vo dvore, v ktorom naozaj nepulzuje žiadny život).
Veľkým nedostatkom je aj absencia francúzskych vín. Haló, vo francúzskom bistre chcem piť Sauvignon Blanc! Ako som však čítala, na tomto sa už pracuje a čoskoro bude vínna karta obohatená. Snáď to bude podobne aj s koláčikmi, a dočkáme sa ovocných košíčkov, alebo čokoládových rožtekov ako z parížskej patisserie (osobne ich milujem najviac - na krémový éclair, alebo šťavnatú lunette aux abricots nemá nič).
Takže ďalej už budem len chváliť. Faktom totiž je, že ak nemáte také nároky na francúzsku atmosféru a poteší vás príjemné miesto, kde si môžete dopriať čerstvé bagety a sendviče, krémové polievky, či výborné pečené zemiaky so smotanou, Bistro St. Germain vám vrele odporúčam!
PS: Včera bol na obedovom menu Beef Bourguignon podľa Julie Child. To sme už premeškali, ale film Julie & Julia si môžeme vychutnať kedykoľvek. Bon Appetit!

3 komentáre:

  1. Tam muselo být příjemně, i když jsi našla tolik nedostatků ,-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. nooooo tam uz sa musim konecne vybrat!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ali, príjemne bolo, len som sa tešila na Paríž, a Paríž nikde, no... :p
    Suz, tak daj potom vedieť, či sa páčilo ;-)

    OdpovedaťOdstrániť